Golfträff

Måndagen den 11 maj 2020 så samlades alla Golf intresserade uppe vid Linköpings Golfklubb under ledning av Lars Vangdal. Vi blev 13 stycken denna soliga men kyliga vårdag som samlades och lyckades trots kylan ”putta lite bollar”.
Deltagarna tyckte det kändes bra att kunna träffas och göra något roligt ,samt att sedan även kunna få en pratstund med varandra var uppenbarligen ett stort lyft i denna så otroliga speciella situation. Som föreskrifterna råder så var det inga problem med att hålla tillräckliga avstånd . Förmiddagen var mycket trevlig och jag hoppas att flera vill deltaga vid våra träffar. Den som inte vill ” golfputta” kan ta en promenad genom det fantastiskt fina område som finns runt omkring Golfklubben. Det finns även fina möjligheter till både lunch och fika.
 

Måndag den 11 maj 2020
Lena Fix Ehrencrona, ordförande

Uppvärmning
Marianne puttar rakt ner i hålet

Styrelseträff

Då vi under våren har varit tvingade att dra in alla våra aktiviteter och möten pga pandemin, så bestämde vi i Strokeföreningen oss för att ändå försöka hålla kontakten inom styrelsen och då utomhus. Tisdagen den 14 april så samlades ledamöterna upp vid Gamla Linköping där vi först vandrade tillsammans ca 4 km och fick en intressant guidning av Leif Andersson som berättade om historiska händelser i området. Efter vandringen hade vi styrelsemöte vid en rastplats där vi samtidigt kunde fika med kaffe och smörgåsar som Björn Fagrell hade ordnat med. Det blev en trevlig eftermiddag, men vi önskar och hoppas att vi alla snart kan träffas som vanligt igen.
 

Linköping den 14 april 2020
Lena Fix Ehrencrona, ordförande

Årsmöte

STROKE-föreningens årsmöte hölls på Fontänen fredagen den 6 mars 2020 Vi tackar alla de medlemmar som kom till mötet och vi tackar även Börje Pettersson som var vår Årsmötets-ordförande.
Efter mötet serverades kaffe och smörgås med fikabröd. 

 

Linköping den 6 mars-20
Lena Fix Ehrencrona, ordförande

2019

Julfest

12 december 2019, Julfest med besök av sång- och musikgruppen Tombola samt delar av Strokeenheten på US
Julfesten inleddes med uppträdande av ”Tombola” som framförde visor och andra musikstycken med fart och fläkt. Därefter fick de närvarande medlemmarna ta del av julsmörgås med tillbehör, kaffe med dopp med lite lagom bakgrundsmusik från Tombola. Julfesten fick därefter besök av delar av strokeenhetens personal, som på ett förtjänstfullt sätt visade på vilka kläder patienterna kan utrustas med under vistelsen på US. Lotteri med fina vinster fick avsluta årets höstens program där ordföranden tackade deltagare och medlemmar för årets verksamhet och önskade God Jul och Ett Gott Nytt År.


Lena Fix Ehrencrona
Ordförande 

loading...

Besök från "Möjligheternas bostad"

Torsdag den 7 november hade Strokeföreningen besök av Carolina Åman och Caroline Melander från ”Möjligheternas bostad” Motala. De visade upp smarta lösningar och produkter för ett tryggt och bekvämt boende. En mycket intressant och givande eftermiddag.


Lena Fix Ehrencrona

Föreläsning om biodling

Tisdagen den 8 oktober 2019 hade Strokeföreningen besök av Ordförande Per ”Pelle” Johansson vid Linköpings biodlareförening vid Trädgårdsföreningen som berättade med stor värme och entusiasm om binas förtrollande värld. En mycket uppskattad och intressant föreläsning som faktiskt ”förtrollade alla åhörare.”Biodling är mycket viktigt för den ekologiska balansen samt att pollinering är en viktig ekosystemtjänst som minskar risken för att växtarter dör ut.

Smedstad Ridsportcenter

Smedstad Ridsportcenter Smedstad Ridsportcenter

Den 11 september började den 3 kursen på Smedstad Ridsportcenter för våra Strokemedlemmar som vill vara med på Ridhabilitering. 

Vi var från början 4-5 stycken som ville prova på att rida. Idag var vi 9 stycken anmälda. Hästarna Darkella och Sune , helt underbara snälla och lugna hästar som våra ryttare känner stor tillit till, vilket gör ridningen till en trevlig upplevelse. 
Ingenting är omöjligt och att känna, att man klarat av både uppstigning , ridning i manegen samt avstigning utan komplikationer är en enorm  framgång. Bara att få känna att man KAN, är en fantastisk styrka.


Linköping 11 september 2019
Lena Fix Ehrencrona

Ingela
Ingela
Sölve ger belöning till Sune
Sölve ger belöning till Sune

Besök på Vadstenas golfklubb

Motala/Mjölbys Strokeförening bjöd in Linköpings Strokeförenings Golf-puttare till Vadstena Golfklubb för lite golfputting och trevlig samvaro. 
Ordförande i Vadstena Golfklubb K-G Broman tog väl hand om oss tillsammans med medlemmarna: 

Yvonne Ljungberg ordf i Motala/Mjölby, Karin Holmgren, Ingrid Westerdal Sundström, Monica och Roland Persson, Hans Johansson, Gunilla Lundén, 
Anders Ståhlgren, Jan Andersson och Lennart Skjöld.

Vi började med en god lunch på golfrestaurangen, sedan golfputting uppdelade i lag samt avslutning med kaffe och prisutdelning.

Vi tackar för den trevliga eftermiddagen till samtliga inblandade och hoppas att Ni alla kan komma under våren till Linköpings Golfklubb.


 

Linköpings Strokeförening 9 september 2019
Styrelsen
Lena Fix Ehrencrona ordförande 

loading...

Lunch på Vårdnäs Stiftsgård

Tisdagen den 3 september 2019 fick inleda Strokeföreningens första höstaktivitet med en härlig lunch på Vårdnäs Stiftsgård. Vi var ett trettiotal medlemmar som även fick njuta till underhållning av musikgruppen TOMBOLA.

Det blev en trevlig eftermiddag med dessa tre fantastiska herrar som verkligen kunde få oss alla att både skratta och sjunga med kända gamla ” godingar”  Vårdnäs skall ha stor eloge för deras alltid lika goda mat samt deras otroligt fina bemötande.
 

Styrelsen
Lena Fix-Ehrencrona

Utflykt till tåkern

Solen sken och sällskapet var strålande glada över denna utflyktsdag till Tåkern, fåglarnas paradis. Svanarna lyste upp hela sjön med sin vackra vita skrud, men man kunde även se skrattmåsar, gäss, vassångare, hussvalor, änder av olika slag, vi kunde till och med höra Rödromen för att nämna några. Guiden berättade att man räknat till 268 olika arter som gästat Tåkern under årens lopp. Efter den intressanta guidningen kunde alla ströva omkring i den underbara miljön och bara njuta. När magarna började kurra så blev det grillning och fika med hembakat bröd som avnjöts på den grönskande och soliga rastplatsen.

Jag vågar nog påstå att detta var nog vårens absolut trevligaste utflykt och vi i Styrelsen, Unn Forsberg, Anita Thunberg, Björn Fagrell, Lillis Kirsh, Tamara Styrbjörn, Eva Sundberg och mig själv, vill tacka alla ni som deltog på resan och gjorde den till ett glatt minne. Vi vill även varmt tacka vår mycket trevliga chaufför Janne på BarksBussar, som tog oss med på den mycket smala och trånga väg som leder ner till Tåkern på ett tryggt och säkert sätt. 

Lena Fix Ehrencrona
2019-05-28
Ordförande i Strokeföreningen i Linköping med omnjed 

Smedstad ridsportcenter

Första bilderna på de lyckliga ryttarna som invigde vårens första ridpass med Strokeföreningen i Linköping tillsammans på Smedstad Ridcentrum. 
Ingela Sjövall, Sölve Danielsson, Pelle Fahlén samt Pelles fru Gudrun som tyckte det var roligt att få testa på ett varv på hästryggen. 
Om alla tycker det känns bra så fortsätter vi till hösten med förhoppning  om att flera medlemmar vill prova denna form av träning, övning och rehabilitering.

Linköping 2019-05-15
Lena Fix Ehrencrona 
Ordförande

loading...

Strokedagen 2019

Strokedagen Strokedagen

Strokedagen med Strokeföreningen i Linköping uppmärksammades med årets tema; Hjärntrötthet, som fick inleda eftermiddagens agenda med Lena Fix Ehrencrona som föreläsare. Sedan hade vi bjudit in Linköpings Kommun och Region Östergötland som föreläste och berättade om ”Neurologisk rehabilitering, uppdrag och samverkan mellan primärvård och Linköpings Kommun” Gästerna var Lena Helander, Enhetschef Region Östergötland, Malin Visell och Lena Eklöf, Kommunen. 
Musikterapeuterna Jan Henbrant och Torbjörn Andersson fick avsluta eftermiddagens aktiviteter. Mellan föreläsningarna serverades Kaffe med hembakat bröd och Blodtryckstagning. 
Dagen blev bra.

På Strokedagen föreläste även Björn Fagrell  från Linköpings Strokeförening, om ”Stroke” och följderna efter insjuknandet för Hemsjukvården i Kinda/Kisa kommun.

Linköping 2019-05-14
Lena Fix Ehrencrona

Anhöriggruppens verksamhet under våren

Anhöriggruppen Anhöriggruppen

Strokeförenings Anhöriggrupp består av ca 14 personer, som är närstående till någon som drabbats av stroke. Vi träffas var tredje vecka på kommunens Anhörigcenter, där vi träffas under ett par timmar och kan diskutera aktuella frågor, för oss anhöriga och närstående till personer som drabbats av stroke. 
Utöver dessa viktiga träffar har gruppen under våren:
-Varit på Sagateatern 19.jan och sett föreställningen ”I nöd och lust”. 
-Fått besök av Äldrenämndens ordförande i Linköping, Liselott Fager (KD), som berättat utifrån ett politikerperspektiv om äldrefrågor.
-Träffat verksamhetschefen för Patientnämndens kansli, Mona Ahlström, som orienterade om Patientnämndens uppgifter och verksamhet, samt svarade på frågor.
-Haft besök av planeringsledaren Frida Hjertstedt från Social- och omsorgsförvaltningen i kommunen. Frida informerade om upphandlingsprocessen av äldreomsorgen, olika boendeformer och vilka krav i avtal som kommunen ställer vad gäller vårdbostad.

Vid dessa träffar har medlemmarna haft möjlighet att ställa frågor och framföra synpunkter på hur äldrevården fungerar i praktiken inom kommunen. Det har varit givande möten som förhoppningsvis kommer att leda till förbättringar av våra närståendes situation.  
 


Leif Andersson
Linköping den 25 april 2019

Bad på US

På US-bad har vi tillgång till vattengympa varje vecka på torsdagar med Stroke-föreningens medlemmar. Det 35 gradiga vattnet är mycket bra för stela leder och kroppar. Vi är mycket glada över att vi får ge våra medlemmar detta fantastiska erbjudande som i sin tur leder till lika fantastiska framsteg. Rörelse och Hälsa har tagit fram fina träningsprogram som vi ledare hjälper medlemmarna att utföra. Vi som ingår i ledare-gruppen är Leif, Tamara, Lillis och Lena

Lena Fix Ehrencrona
18 april 2019

Bad på US
Bad på US

Våravslutning SMIL-gruppen

På onsdagen den 17 april avslutade SMIL-gruppen vårens aktiviteter med en trevlig eftermiddag med Bingo-spel och många fina vinster. Vi fikade, berättade roliga historier och gamla minnen som alla hade väldigt roligt till. Björn bjuder alltid på hembakat, ordnar roliga överraskningar som alla uppskattar till hundra procent. 

Lena Fix Ehrencrona

loading...

Föreläsning av Björn Ljungberg från Svenska Rovdjursföreningen

Tisdagen den 2 april 2019 fick Strokeföreningen i Linköping besök av Björn Ljunggren från Svenska Rovdjursföreningen som berättade om våra svenska rovdjur.
Det blev en intressant eftermiddag där vi fick bekanta oss lite närmare med våra vilda djur som finns nära oss. I Östergötland har bl.a. ett vargpar etablerat sig där honan kommer från Norge och hannen kommer från Hällefors. Vi har även haft besök av några vandrings björnar och lodjuren har med stor glädje ökat i populationen. Järvarna fortsätter också att öka men ligger fortfarande under det s.k. referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Vi har dock ingen järv i Östergötland men en yngre generation har visat sig i Dalarnas och Värmlands län. 

I våra svenska skogar där varg uteblir finns det fem gånger mer älg och älgens hårda betestryck påverkar och ger konsekvenser i våra skogar. 
De stora rovdjuren i toppen av näringskedjorna är alltså mycket viktiga för att bevara den stora biologiska  mångfald som vi förknippar med opåverkad natur. 
Topprovdjuren formar de ekosystem där de lever, så utan rovdjur – fattigare natur. Ur tidningen Våra Rovdjur.
Vi kan också glädjas åt att vi har även både rödräv, iller, mård, utter och kungsörn i Östergötland för att nämna några. 


Lena Fix Ehrencrona
Strokeföreningen i Linköping

Årsmöte

STROKE-föreningens årsmöte hölls i Vagnhallen, Fontänen fredagen den 1 mars 2019
Vi tackar alla de medlemmar som kom till mötet och vi tackar även Börje Pettersson som var vår Årsmötets-ordförande.
Efter mötet serverades kaffe och smörgås med fikabröd. 

 


Lena Fix Ehrencrona
Ordförande 
Linköping 1 mars 2019

 

Föreläsning av Johan Birath

Torsdagen den 31 januari 2019 fick Strokeföreningen besök av den omtalade och kända föreläsaren Johan Birath. Vagnhallen fylldes av ivriga och glada besökare som ville lyssna till hans fantastiska humor och lättsamma föreläsning. Det fanns nog ingen som inte drog både en och flera gånger på smilbandet och vi kunde ”identifiera” oss alla i något som han lyckades sätta pricken över i:et på. Mycket skratt och många applåder fick denne gladlynte man som gjorde eftermiddagen till en höjdpunkt för många. Styrelsen tackar för denna gången.


Lena Fix Ehrencrona
Ordförande 

2018

Julfest med lucia-tåg

loading...

Årets sista månadsträff avslutades med den årliga Julfesten med Lucia-tåg , Linköpings Lucia genom Lions.
Det blev en fantastisk fin eftermiddag med hemlagad julmat och god dryck, kaffe och hemlagat bröd.
Ett 40 tal medlemmar kom och alla verkade mycket nöjda och belåtna.


11 december 2018
Lena Fix Ehrencrona

Smedstad ridsportcenter

Under september månad har Strokeföreningen ordnat fem ridtillfällen för strokemedlemmarna på Smedstad Ridsportcenter. 
Det blev en fantastisk upplevelse och som uppskattades enormt bland våra medlemmar. De fem medlemmarna som provat på Rid-rehabilitering till häst vill fortsätta till våren. 
Det blev också en mycket fin artikel i Corren. 
Corren repotage
Lena Fix Ehrencrona
September 2018
Yvonne Karlsson
Yvonne Karlsson
Sölve Danielsson med hästen Sune
Sölve Danielsson med hästen Sune

SMIL-träff

Höstens första träff för SMIL,s möte var den 18 september då medlemmarna träffas för att prata köra lite bingo-spel och fika. Ibland står Frågesport på agendan eller Musikquiz.
Vid första träffen var det både ”små-folk” och hundvalpar på besök som gladde besökarna mer än något annat. 

 

Lena Fix Ehrencrona
18 september 2018

Ewa och Leif Andersson samt Sander Fix Hagström
Ewa och Leif Andersson samt Sander Fix Hagström
Sander och valpen Malte
Sander och valpen Malte

Föredrag om "Hur det är att leva bland samer"

Den f.d polismannen Stig Gustavsson besökte oss på Fontänen och Stroke föreningens månadsmöte den 8 november där han inför fullsatt publik berättade om ”Hur det är att leva bland Samer”
Det blev ett intressant  och mycket trevligt föredrag med många frågor och funderingar. Han har i över 40 år besökt och levt några månader med Samerna varje år. Bott i lappkåtor och varit med om ren märkning bl.a

 

Lena Fix Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
8 november 2018

Stig Gustavsson och Lillis Kirsh
Stig Gustavsson och Lillis Kirsh

Föredrag om "Gömda-Glömda-Platser"

Anja Praesto Anja Praesto

Den 9 oktober kom Anja Praesto från Östergötlands museum och höll ett mycket intressant föredrag om ”Gömda-Glömda-Platser” i Östergötland.
Många medlemmar kom till månadsmötet och var imponerade av all denna fantastiska historia som hon berättade och visade oss med bilder.


Lena Fix Ehrencrona

9 oktober 2018
 

Vårdnäs stiftgård

Höstprogrammets första månadsmöte med lunch och underhållning sker som oftast på Vårdnäs Stiftsgård tillsammans med våra medlemmar från Strokeföreningen.
Underbar lunch-servering med en fantastisk trubadur, Mathias Brandin Beltramo som framför en avkopplande och underhållande sångtimme för en glad och nöjd publik.

 

Vårdnäs stiftgård 4 september 2018
Lena Fix Ehrencrona

Golfputtning

loading...

Nu har Strokeföreningen återupptagit Golfputtning i samarbete med Linköpings Golfklubb.
Det har blivit en fantastisk samling entusiaster som vill träna golfputtning. Som jag tidigare skrivit om Ridrehabilitering och dess bra egenskaper så är Golfputtningen lika viktig och bra för kroppen och hälsan. Man får träna upp sin balans, kordination och motorik. Man får dels vara ute , man får träffa människor, fika tillsammans och ha en trevlig pratstund.

 


Linköping 13 augusti 2018
Lena Fix Ehrencrona

Styrelsemöte innan sommaruppehåll

Vårt sista styrelsemöte före sommaruppehållet bjöd Unn Forsberg hem hela styrelsen till sig. Vi tackar Unn för både en trevlig avslutning på vårt arbete inom föreningen samt en trevlig kväll med god mat och dryck.
 

Lena Fix Ehrencrona
12 juni 2018

Besök på Smedstad Ridsportcenter

loading...

Den 12 juni 2018 fick medlemmarna prova på rida och det blev väldigt populärt bland våra deltagare, så nu börjar Ridrehabilitering på Smedstad Ridsportcenter den 5 september 2018.
Det blev en härlig stämning när alla skulle komma upp på hästryggen och vi i styrelsen som länge har planerat detta är glada för att det äntligen blir av. Man vet att rida är en fantastisk upplevelse och ett mycket hälsosamt sätt att träna både balans, koordination, andning, motorik och samtidigt få den underbara känslan att vara ett med hästen. Det är fascinerande hur hästarna kan hjälpa till att träna upp olika funktioner hos människor med funktionshinder. Även öka självkänslan och självförtroendet.

 

Lena Fix Ehrencrona
12 juni 2018

Kornettgården

Den 29 maj besökte Strokeföreningen med medlemmar Kornettgården där vi också bjöd samtliga närvarande på fika. 
Det var en spännande och trevlig eftermiddag med många antika ting från förr och som många mindes med stor förtjusning.
Det var stort med många spännande rum och det skulle behövas flera timmar för att verkligen gå igenom allt men vi fick i alla fall en fin uppfattning och känner att det vore inte helt fel att besöka Kornettgården igen. Personalen var fantastiska mot oss och hade öppnat Kornettgården speciellt för oss. En stor eloge till dem.

 

Lena Fix Ehrencrona 
Tisdagen den 29 maj 2018

Strokedagen 2018

loading...

Den årliga Strokedagen uppmärksammades tillsammans med intressanta föreläsningar och blodtryckstagningar. Ssk Mohammad svarade för den delen av eftermiddagen, Alger Klasson f.d universitetslektor i pedagogik berättade om de nya riktlinjerna inom strokevården och vad föreningen försökt att påverka, Specialistsjuksköterskan Anna Karin Brålin höll en föreläsning om Akut Strokevård och många frågor och funderingar dök upp som hon med proffsighet och kunnighet gärna svarade på. Styrelsen tackar alla inblandade som hjälpte till att få en lyckad och trevlig em. och kväll. Fika med hembakat bröd av Anita Thunberg  
 

Lena Fix Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
Linköping 8 maj 2018

Föredrag/informationsmöte

Unn Forsberg hade ett intressant föredrag/informationsmöte den 5 april där hon gav tips om flera tillgängliga utflyktsmål för alla inom Östergötland.
En trevlig eftermiddag med flera medlemmar som fick sina frågor och funderingar besvarade. Unn är väl insatt och engagerad i detta ämne då hon själv både har besökt och undersöker tillgängligheten som skall passa alla människor.
Hon har en fantastisk förmåga att få människor glada, hoppfulla och nyfikna och eftermiddagen avslutades med fika och Anita Thunbergs hembakade goda kakor.

 


Lena Fix Ehrencrona
Linköping 5 april 2018

Besök på Linköpings Huvudbibliotek

”Onsdagen 14 februari, besökte Strokeföreningen Linköpings Huvudbibliotek. Anna Fahlbeck välkomnade oss och gav en förträfflig information om DAISY-talböcker direkt i mobilen, surfplattan eller datorn. 
Hennes budskap var att Alla kan läsa- en del med öronen! Det blev en fantastiskt trevlig eftermiddag och vi blev bjudna på kaffe och Lillis Kirsh stod för det hembakade brödet.”

 

Lena Fix Ehrencrona
Ordförande