Julfest

12 december 2019, Julfest med besök av sång- och musikgruppen Tombola samt delar av Strokeenheten på US
Julfesten inleddes med uppträdande av ”Tombola” som framförde visor och andra musikstycken med fart och fläkt. Därefter fick de närvarande medlemmarna ta del av julsmörgås med tillbehör, kaffe med dopp med lite lagom bakgrundsmusik från Tombola. Julfesten fick därefter besök av delar av strokeenhetens personal, som på ett förtjänstfullt sätt visade på vilka kläder patienterna kan utrustas med under vistelsen på US. Lotteri med fina vinster fick avsluta årets höstens program där ordföranden tackade deltagare och medlemmar för årets verksamhet och önskade God Jul och Ett Gott Nytt År.

Lena Fix Ehrencrona
Ordförande 

loading...

Besök från "Möjligheternas bostad"

Torsdag den 7 november hade Strokeföreningen besök av Carolina Åman och Caroline Melander från ”Möjligheternas bostad” Motala. De visade upp smarta lösningar och produkter för ett tryggt och bekvämt boende. En mycket intressant och givande eftermiddag.


Lena Fix Ehrencrona

Föreläsning om biodling

Tisdagen den 8 oktober 2019 hade Strokeföreningen besök av Ordförande Per ”Pelle” Johansson vid Linköpings biodlareförening vid Trädgårdsföreningen som berättade med stor värme och entusiasm om binas förtrollande värld. En mycket uppskattad och intressant föreläsning som faktiskt ”förtrollade alla åhörare.”Biodling är mycket viktigt för den ekologiska balansen samt att pollinering är en viktig ekosystemtjänst som minskar risken för att växtarter dör ut.

Smedstad Ridsportcenter

Smedstad Ridsportcenter Smedstad Ridsportcenter

Den 11 september började den 3 kursen på Smedstad Ridsportcenter för våra Strokemedlemmar som vill vara med på Ridhabilitering. 
Vi var från början 4-5 stycken som ville prova på att rida. Idag var vi 9 stycken anmälda. Hästarna Darkella och Sune , helt underbara snälla och lugna hästar som våra ryttare känner stor tillit till, vilket gör ridningen till en trevlig upplevelse. 
Ingenting är omöjligt och att känna, att man klarat av både uppstigning , ridning i manegen samt avstigning utan komplikationer är en enorm  framgång. Bara att få känna att man KAN, är en fantastisk styrka.


Linköping 11 september 2019
Lena Fix Ehrencrona

Sölve ger belöning till Sune
Sölve ger belöning till Sune
Ingela
Ingela

Besök på Vadstenas golfklubb

Motala/Mjölbys Strokeförening bjöd in Linköpings Strokeförenings Golf-puttare till Vadstena Golfklubb för lite golfputting och trevlig samvaro. 
Ordförande i Vadstena Golfklubb K-G Broman tog väl hand om oss tillsammans med medlemmarna: 

Yvonne Ljungberg ordf i Motala/Mjölby, Karin Holmgren, Ingrid Westerdal Sundström, Monica och Roland Persson, Hans Johansson, Gunilla Lundén, 
Anders Ståhlgren, Jan Andersson och Lennart Skjöld.

Vi började med en god lunch på golfrestaurangen, sedan golfputting uppdelade i lag samt avslutning med kaffe och prisutdelning.

Vi tackar för den trevliga eftermiddagen till samtliga inblandade och hoppas att Ni alla kan komma under våren till Linköpings Golfklubb.

 

Linköpings Strokeförening 9 september 2019
Styrelsen
Lena Fix Ehrencrona ordförande 

loading...
K-G Broman, ordförande i Vadstena Golfklubb
K-G Broman, ordförande i Vadstena Golfklubb

Lunch på Vårdnäs Stiftsgård

Tisdagen den 3 september 2019 fick inleda Strokeföreningens första höstaktivitet med en härlig lunch på Vårdnäs Stiftsgård. Vi var ett trettiotal medlemmar som även fick njuta till underhållning av musikgruppen TOMBOLA. Det blev en trevlig eftermiddag med dessa tre fantastiska herrar som verkligen kunde få oss alla att både skratta och sjunga med kända gamla ” godingar”  Vårdnäs skall ha stor eloge för deras alltid lika goda mat samt deras otroligt fina bemötande.
 

Styrelsen
Lena Fix-Ehrencrona

Utflykt till tåkern

5Solen sken och sällskapet var strålande glada över denna utflyktsdag till Tåkern, fåglarnas paradis. Svanarna lyste upp hela sjön med sin vackra vita skrud, men man kunde även se skrattmåsar, gäss, vassångare, hussvalor, änder av olika slag, vi kunde till och med höra Rödromen för att nämna några. Guiden berättade att man räknat till 268 olika arter som gästat Tåkern under årens lopp. Efter den intressanta guidningen kunde alla ströva omkring i den underbara miljön och bara njuta. När magarna började kurra så blev det grillning och fika med hembakat bröd som avnjöts på den grönskande och soliga rastplatsen.

Jag vågar nog påstå att detta var nog vårens absolut trevligaste utflykt och vi i Styrelsen, Unn Forsberg, Anita Thunberg, Björn Fagrell, Lillis Kirsh, Tamara Styrbjörn, Eva Sundberg och mig själv, vill tacka alla ni som deltog på resan och gjorde den till ett glatt minne. Vi vill även varmt tacka vår mycket trevliga chaufför Janne på BarksBussar, som tog oss med på den mycket smala och trånga väg som leder ner till Tåkern på ett tryggt och säkert sätt. 

Lena Fix Ehrencrona
2019-05-28
Ordförande i Strokeföreningen i Linköping med omnjed 

Smedstad ridsportcenter

Första bilderna på de lyckliga ryttarna som invigde vårens första ridpass med Strokeföreningen i Linköping tillsammans på Smedstad Ridcentrum. 
Ingela Sjövall, Sölve Danielsson, Pelle Fahlén samt Pelles fru Gudrun som tyckte det var roligt att få testa på ett varv på hästryggen. 
Om alla tycker det känns bra så fortsätter vi till hösten med förhoppning  om att flera medlemmar vill prova denna form av träning, övning och rehabilitering.

Linköping 2019-05-15
Lena Fix Ehrencrona 
Ordförande

loading...

Strokedagen 2019

 Strokedagen med Strokeföreningen i Linköping uppmärksammades med årets tema; Hjärntrötthet, som fick inleda eftermiddagens agenda med Lena Fix Ehrencrona som föreläsare. Sedan hade vi bjudit in Linköpings Kommun och Region Östergötland som föreläste och berättade om ”Neurologisk rehabilitering, uppdrag och samverkan mellan primärvård och Linköpings Kommun” Gästerna var Lena Helander, Enhetschef Region Östergötland, Malin Visell och Lena Eklöf, Kommunen. 
Musikterapeuterna Jan Henbrant och Torbjörn Andersson fick avsluta eftermiddagens aktiviteter. Mellan föreläsningarna serverades Kaffe med hembakat bröd och Blodtryckstagning. 
Dagen blev bra.

På Strokedagen föreläste även Björn Fagrell  från Linköpings Strokeförening, om ”Stroke” och följderna efter insjuknandet för Hemsjukvården i Kinda/Kisa kommun.

Linköping 2019-05-14
Lena Fix Ehrencrona

Anhöriggruppens verksamhet under våren

Anhöriggruppen Anhöriggruppen

Strokeförenings Anhöriggrupp består av ca 14 personer, som är närstående till någon som drabbats av stroke. Vi träffas var tredje vecka på kommunens Anhörigcenter, där vi träffas under ett par timmar och kan diskutera aktuella frågor, för oss anhöriga och närstående till personer som drabbats av stroke. 
Utöver dessa viktiga träffar har gruppen under våren:
-Varit på Sagateatern 19.jan och sett föreställningen ”I nöd och lust”. 
-Fått besök av Äldrenämndens ordförande i Linköping, Liselott Fager (KD), som berättat utifrån ett politikerperspektiv om äldrefrågor.
-Träffat verksamhetschefen för Patientnämndens kansli, Mona Ahlström, som orienterade om Patientnämndens uppgifter och verksamhet, samt svarade på frågor.
-Haft besök av planeringsledaren Frida Hjertstedt från Social- och omsorgsförvaltningen i kommunen. Frida informerade om upphandlingsprocessen av äldreomsorgen, olika boendeformer och vilka krav i avtal som kommunen ställer vad gäller vårdbostad.

Vid dessa träffar har medlemmarna haft möjlighet att ställa frågor och framföra synpunkter på hur äldrevården fungerar i praktiken inom kommunen. Det har varit givande möten som förhoppningsvis kommer att leda till förbättringar av våra närståendes situation.   


Leif Andersson
Linköping den 25 april 2019

Bad på US

På US-bad har vi tillgång till vattengympa varje vecka på torsdagar med Stroke-föreningens medlemmar. Det 35 gradiga vattnet är mycket bra för stela leder och kroppar. Vi är mycket glada över att vi får ge våra medlemmar detta fantastiska erbjudande som i sin tur leder till lika fantastiska framsteg. Rörelse och Hälsa har tagit fram fina träningsprogram som vi ledare hjälper medlemmarna att utföra. Vi som ingår i ledare-gruppen är Leif, Tamara, Lillis och Lena

Lena Fix Ehrencrona
18 april 2019

Bad på US
Bad på US

Våravslutning SMIL-gruppen

På onsdagen den 17 april avslutade SMIL-gruppen vårens aktiviteter med en trevlig eftermiddag med Bingo-spel och många fina vinster. Vi fikade, berättade roliga historier och gamla minnen som alla hade väldigt roligt till. Björn bjuder alltid på hembakat, ordnar roliga överraskningar som alla uppskattar till hundra procent. 

Lena Fix Ehrencrona

SMIL avslutning
SMIL avslutning

Föreläsning av Björn Ljungberg från Svenska Rovdjursföreningen

Tisdagen den 2 april 2019 fick Strokeföreningen i Linköping besök av Björn Ljunggren från Svenska Rovdjursföreningen som berättade om våra svenska rovdjur.
Det blev en intressant eftermiddag där vi fick bekanta oss lite närmare med våra vilda djur som finns nära oss. I Östergötland har bl.a. ett vargpar etablerat sig där honan kommer från Norge och hannen kommer från Hällefors. Vi har även haft besök av några vandrings björnar och lodjuren har med stor glädje ökat i populationen. Järvarna fortsätter också att öka men ligger fortfarande under det s.k. referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Vi har dock ingen järv i Östergötland men en yngre generation har visat sig i Dalarnas och Värmlands län. 

I våra svenska skogar där varg uteblir finns det fem gånger mer älg och älgens hårda betestryck påverkar och ger konsekvenser i våra skogar. 
De stora rovdjuren i toppen av näringskedjorna är alltså mycket viktiga för att bevara den stora biologiska  mångfald som vi förknippar med opåverkad natur. 
Topprovdjuren formar de ekosystem där de lever, så utan rovdjur – fattigare natur. Ur tidningen Våra Rovdjur.
Vi kan också glädjas åt att vi har även både rödräv, iller, mård, utter och kungsörn i Östergötland för att nämna några. 


Lena Fix Ehrencrona
Strokeföreningen i Linköping

Björn Ljunggren
Björn Ljunggren

Årsmöte

STROKE-föreningens årsmöte hölls i Vagnhallen, Fontänen fredagen den 1 mars 2019
Vi tackar alla de medlemmar som kom till mötet och vi tackar även Börje Pettersson som var vår Årsmötets-ordförande.
Efter mötet serverades kaffe och smörgås med fikabröd. 

 


Lena Fix Ehrencrona
Ordförande 
Linköping 1 mars 2019

 

Föreläsning av Johan Birath

Torsdagen den 31 januari 2019 fick Strokeföreningen besök av den omtalade och kända föreläsaren Johan Birath. Vagnhallen fylldes av ivriga och glada besökare som ville lyssna till hans fantastiska humor och lättsamma föreläsning. Det fanns nog ingen som inte drog både en och flera gånger på smilbandet och vi kunde ”identifiera” oss alla i något som han lyckades sätta pricken över i:et på. Mycket skratt och många applåder fick denne gladlynte man som gjorde eftermiddagen till en höjdpunkt för många. Styrelsen tackar för denna gången.


Lena Fix Ehrencrona
Ordförande 

Julfest med lucia-tåg

loading...

Årets sista månadsträff avslutades med den årliga Julfesten med Lucia-tåg , Linköpings Lucia genom Lions.
Det blev en fantastisk fin eftermiddag med hemlagad julmat och god dryck, kaffe och hemlagat bröd.
Ett 40 tal medlemmar kom och alla verkade mycket nöjda och belåtna.11 december 2018
Lena Fix Ehrencrona

Smedstad ridsportcenter

Under september månad har Strokeföreningen ordnat fem ridtillfällen för strokemedlemmarna på Smedstad Ridsportcenter. 
Det blev en fantastisk upplevelse och som uppskattades enormt bland våra medlemmar. De fem medlemmarna som provat på Rid-rehabilitering till häst vill fortsätta till våren. 
Det blev också en mycket fin artikel i Corren. 
Corren repotage
Lena Fix Ehrencrona
September 2018
Sölve Danielsson med hästen Sune
Sölve Danielsson med hästen Sune
Yvonne Karlsson
Yvonne Karlsson

SMIL-träff

Höstens första träff för SMIL,s möte var den 18 september då medlemmarna träffas för att prata köra lite bingo-spel och fika. Ibland står Frågesport på agendan eller Musikquiz.
Vid första träffen var det både ”små-folk” och hundvalpar på besök som gladde besökarna mer än något annat. 

 

Lena Fix Ehrencrona
18 september 2018

Ewa och Leif Andersson samt Sander Fix Hagström
Ewa och Leif Andersson samt Sander Fix Hagström
Sander och valpen Malte
Sander och valpen Malte

Föredrag om "Hur det är att leva bland samer"

Den f.d polismannen Stig Gustavsson besökte oss på Fontänen och Stroke föreningens månadsmöte den 8 november där han inför fullsatt publik berättade om ”Hur det är att leva bland Samer”
Det blev ett intressant  och mycket trevligt föredrag med många frågor och funderingar. Han har i över 40 år besökt och levt några månader med Samerna varje år. Bott i lappkåtor och varit med om ren märkning bl.a

 

Lena Fix Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
8 november 2018

Stig Gustavsson och Lillis Kirsh
Stig Gustavsson och Lillis Kirsh

Föredrag om "Gömda-Glömda-Platser"

Anja Praesto Anja Praesto

Den 9 oktober kom Anja Praesto från Östergötlands museum och höll ett mycket intressant föredrag om ”Gömda-Glömda-Platser” i Östergötland.
Många medlemmar kom till månadsmötet och var imponerade av all denna fantastiska historia som hon berättade och visade oss med bilder.Lena Fix Ehrencrona

9 oktober 2018
 

Vårdnäs stiftgård

Höstprogrammets första månadsmöte med lunch och underhållning sker som oftast på Vårdnäs Stiftsgård tillsammans med våra medlemmar från Strokeföreningen.
Underbar lunch-servering med en fantastisk trubadur, Mathias Brandin Beltramo som framför en avkopplande och underhållande sångtimme för en glad och nöjd publik.

 

Vårdnäs stiftgård 4 september 2018
Lena Fix Ehrencrona

Golfputtning

loading...

Nu har Strokeföreningen återupptagit Golfputtning i samarbete med Linköpings Golfklubb.
Det har blivit en fantastisk samling entusiaster som vill träna golfputtning. Som jag tidigare skrivit om Ridrehabilitering och dess bra egenskaper så är Golfputtningen lika viktig och bra för kroppen och hälsan. Man får träna upp sin balans, kordination och motorik. Man får dels vara ute , man får träffa människor, fika tillsammans och ha en trevlig pratstund.

 

Linköping 13 augusti 2018
Lena Fix Ehrencrona

Styrelsemöte innan sommaruppehåll

Vårt sista styrelsemöte före sommaruppehållet bjöd Unn Forsberg hem hela styrelsen till sig. Vi tackar Unn för både en trevlig avslutning på vårt arbete inom föreningen samt en trevlig kväll med god mat och dryck.
 

Lena Fix Ehrencrona
12 juni 2018

Besök på Smedstad Ridsportcenter

loading...

Den 12 juni 2018 fick medlemmarna prova på rida och det blev väldigt populärt bland våra deltagare, så nu börjar Ridrehabilitering på Smedstad Ridsportcenter den 5 september 2018.
Det blev en härlig stämning när alla skulle komma upp på hästryggen och vi i styrelsen som länge har planerat detta är glada för att det äntligen blir av. Man vet att rida är en fantastisk upplevelse och ett mycket hälsosamt sätt att träna både balans, koordination, andning, motorik och samtidigt få den underbara känslan att vara ett med hästen. Det är fascinerande hur hästarna kan hjälpa till att träna upp olika funktioner hos människor med funktionshinder. Även öka självkänslan och självförtroendet.

 

Lena Fix Ehrencrona
12 juni 2018

Kornettgården

Den 29 maj besökte Strokeföreningen med medlemmar Kornettgården där vi också bjöd samtliga närvarande på fika. 
Det var en spännande och trevlig eftermiddag med många antika ting från förr och som många mindes med stor förtjusning.
Det var stort med många spännande rum och det skulle behövas flera timmar för att verkligen gå igenom allt men vi fick i alla fall en fin uppfattning och känner att det vore inte helt fel att besöka Kornettgården igen. Personalen var fantastiska mot oss och hade öppnat Kornettgården speciellt för oss. En stor eloge till dem.

 

Lena Fix Ehrencrona 
Tisdagen den 29 maj 2018

Strokedagen 2018

loading...

Den årliga Strokedagen uppmärksammades tillsammans med intressanta föreläsningar och blodtryckstagningar. Ssk Mohammad svarade för den delen av eftermiddagen, Alger Klasson f.d universitetslektor i pedagogik berättade om de nya riktlinjerna inom strokevården och vad föreningen försökt att påverka, Specialistsjuksköterskan Anna Karin Brålin höll en föreläsning om Akut Strokevård och många frågor och funderingar dök upp som hon med proffsighet och kunnighet gärna svarade på. Styrelsen tackar alla inblandade som hjälpte till att få en lyckad och trevlig em. och kväll. Fika med hembakat bröd av Anita Thunberg  
 

Lena Fix Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
Linköping 8 maj 2018

Föredrag/informationsmöte

Unn Forsberg hade ett intressant föredrag/informationsmöte den 5 april där hon gav tips om flera tillgängliga utflyktsmål för alla inom Östergötland.

En trevlig eftermiddag med flera medlemmar som fick sina frågor och funderingar besvarade. Unn är väl insatt och engagerad i detta ämne då hon själv både har besökt och undersöker tillgängligheten som skall passa alla människor. Hon har en fantastisk förmåga att få människor glada, hoppfulla och nyfikna och eftermiddagen avslutades med fika och Anita Thunbergs hembakade goda kakor.

 


Lena Fix Ehrencrona
Linköping 5 april 2018

Besök på Linköpings Huvudbibliotek

”Onsdagen 14 februari, besökte Strokeföreningen Linköpings Huvudbibliotek. Anna Fahlbeck välkomnade oss och gav en förträfflig information om DAISY-talböcker direkt i mobilen, surfplattan eller datorn. 

Hennes budskap var att Alla kan läsa- en del med öronen! Det blev en fantastiskt trevlig eftermiddag och vi blev bjudna på kaffe och Lillis Kirsh stod för det hembakade brödet.”

 

Lena Fix Ehrencrona
Ordförande

Julfest

Många medlemmar slöt upp till årets julfest på Vagnhallen där de kunde avnjuta en god fika med julsmörgåsar och pepparkakor.

Vi informerade om våra aktiviteter under året och även om våra kommande projekt under 2018. Som vanligt hade vi lotteriförsäljning och fina priser. Stämningen var hög och glädjefull och diskussionerna och skratten avlöste varandra. Strokeföreningens Julfest avslutades med besök av Linköpings Lucia med tärnor. Mycket vackert och uppskattat  av alla.
 

Lena Fix-Ehrencrona, ordförande
6 december 2017

Flygplansmuseét Malmslätt

Flygvapenmuseum är ett svenskt statligt teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till i dag.

Vi var en skara medlemmar från Strokeföreningen i Linköping som fick lyssna till Roland Printzskölds intressanta berättelse om livet som pilot vid Malmens militärflygfält. Hans karriär började 1944 då han utbildades till pilot och hela hans unika berättelse är i sig historisk. På ett fascinerande och professionellt sätt kunde han återberätta många spännande berättelser och man förundrades över vilket fantastiskt minne han hade. Att kunna minnas många gånger i detalj vissa händelser, platser och datum om historiska händelser var mycket intressant för oss lyssnare.

 


Lena Fix-Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
Linköping 29 november 2017

Pub-afton med irlänsk musik

En kanonkväll med Strokeföreningen och musikerna "Homebrew " .

Strokemedlemmarna hade en mycket trevlig kväll med Irländsk musik, snacks, korv och öl att förtära. Glädjen stod högt i tak och man både sjöng och klappade med i musiken. 

Killarna i ”Homebrew” hade konsten och förmågan att få med oss alla, i musikens underbara värld. Man enades högt och ljudligt om att flera sådana här möten var efterlängtade.

Strokeföreningen har ambitionen att få människor att trivas och må gott tillsammans med de enklaste metoderna. 

Alla ni som missade denna fantastiska kväll, ta nästa chans och besök oss på Strokeföreningens månadsmöten och upplev och finn en trivsam och äkta glädje tillsammans med oss.

 


Lena Fix-Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
Linköping den 3 oktober 2017

Vårdnäs stiftgård

Strokeföreningens första Höstmöte fick som vanligt många besökare när vi besökte Vårdnäs Stiftsgård och avnjöt en god lunch och avslutningsvis blev underhållna av Hazze Ztefanz. Två glada ”killar” som verkligen bjöd på sig själva. Vi fick lyssna till både Elvis och Jerry Williams låtar bl.a och applåderna avlöste varandra och som nog höjde taket på Salongen en bit.

Nu hoppas vi i Styrelsen att lika många vill besöka de andra mötespunkterna som vi har på Agendan under hösten. Det är alltid högt i tak på våra möten och medlemmarna är fantastiska på att sprida glädje till varandra. Vi kan bara önska; ”Välkomna alla gamla och nya medlemmar”.

 


Lena Fix-Ehrencrona, ordförande i Linköpings Strokeförening 
29 augusti 2017

Golfputtning

loading...

Handigolf har visat sig vara ett perfekt sätt att hålla kroppen i form efter Stroke. Det ger glädje och inspiration, bra balans och kordination samt på ett fantastiskt roligt sätt få både motion och trevligt umgänge med människor i liknande livssituationer. Det har varit många flera än vi kunde tro som nappade på detta fantastiska erbjudande från Stefan Nygren. Ingen kostnad samt klubbor fanns att låna för alla medlemmarna. Det har varit mycket uppskattat.

Styrelsen tackar både Stefan Nygren och Lars Vangdal som var vår instruktör för detta initiativ. Golfputtningen har avslutat för den här omgången men fortsätter med början den 7 augusti, se kalendern.

 

 

Styrelsen
Linköping 12 juni 2017

Strokedagen

loading...

Strokeföreningen i Linköping fick in en mycket bra intervju i Corren, med strokedrabbade Diana Wallenberg från Kisa, som fick en stroke endast 15 år gammal. Reporter Susanne Hasselqvist skrev även om Strokeföreningens arbete med att informera Linköpingsborna om hur viktigt det är att kolla sitt ”Blodtryck” samt att veta hur AKUT-testet fungerar.

Det var många tacksamma människor som fick sitt Blodtryck taget vid Södra Entreén på US närmare bestämt 70 st som även fick med sig ett skrivet intyg om resultatet samt vem som utförde undersökningen.

Det blev några som jag gav rådet att prata med sin Vårdcentral för uppföljning. Flera har ringt och tackat. Under eftermiddagen kom representanter från Universitets Sjukhuset och gav information kring Journalen på nätet samt underhållning av Sång och Musikterapeuten Birgitta Andersson som gav exempel på om ”Sångens betydelse för glädjen i livet”

 

Lena Fix-Ehrencrona, ordförande
9 maj 2017

Våravslutning

Den 1 juni 2017  hade Strokeföreningen i Linköping med Omnejd  avslutning av vårens månadsmöten på NaturCentrum. Vi var 38 medlemmar som tillsammans grillade korv, drack kaffe med hembakade bakelser, gjorda av Anita Thunberg. Det blev ett lyckat och glatt möte och våra medlemmar kunde gotta sig i solskenet även om det blåste en hel del. Men vad gjorde det när alla hade ett glatt humör och skratten ekade tillsammans med de susande träden.
Styrelsen önskar ALLA en trevlig Sommar.

 


Lena Fix-Ehrencrona

Guidning på ridskola

loading...

Smedstad Ridcenter med Ulrika Eriksson, ridskolechef i spetsen tog emot oss från Strokeföreningen för en guidning på den fantastiska ridskolan i Linköping. Det var mycket trevligt att så många som 24 stycken deltagare kom till månadsmötet den 5 april 2017.

Ulrika Eriksson berättade om uppbyggnandet av ridskolan och gav oss en fin guidning under onsdagseftermiddagen. Ridskolan är ett fascinerande bygge där de skapat unika förutsättningar för att stödja och utveckla ridsporten för alla människor, stora som små. Ulrika en glad och sprallig tjej som fick alla att känna sig välkomna och hon var mycket övertygande om att just ALLA,  skulle kunna testa rehabilitering till Häst. Flera medlemmar anmälde sig direkt att deltaga.

Strokeföreningen kommer att ordna ”prova på ridning” i samarbete med Ulrika och intresserade medlemmar kan höra av sig till oss. 
Efter information och guidning bjöd Styrelsen alla på kaffe och bakelse.

 

Lena Fix-Ehrencrona
Ordförande i Strokeföreningen

Ost/frukt-provning

Torsdagen den 16 februari 2017 fylldes vår samlingssal med ett trettiotal förenings-medlemmar för att vara med på Strokeföreningens Ost/frukt-provning som serverades både rött och vitt alkoholfritt vin till. 

Strokeförenings vice ordförande Eva Sundberg berättade om ostarnas historik, som har genom århundranden och årtusenden utvecklats till olika ostsorter. Tillverkningstekniken och olika förvarings- och lagringsmöjligheter skulle anpassas för olika förhållanden som fanns till buds. Vi hade 10 olika ostsorter som man fick smaka och tycka till om.
Det var en mycket lyckad satsning och besökarna tyckte det var en trevlig eftermiddag med många diskussioner och funderingar om vad och vilken ost som smakade bäst. 

Efteråt bjöd vi på kaffe och hembakad kaka.

 

Lena Fix-Ehrencrona
Ordförande i Strokeföreningen i Linköping

Underhållning under julfesten 2016

Åsa Tåhlin är sångerska och ett välkänt namn i stans jazzkretsar och på Strokeföreningens egen julfest kunde vi få en härlig och avkopplande  underhållning där Åsa bland annat sjöng och spelade flera sånger av Monica Zetterlund. Det blandades även med några vackra julsånger. Åsa kommer från Värmland, en glad sprudlande tjej som visste hur man underhåller och får folket att sjunga med i refrängerna. 
Det hade kommit många medlemmar och glädjen stod högt i tak. Det serverades stora härliga julsmörgåsar som Anita Thunberg hade tillverkat under morgonen och man bjöd även på hembakat bröd till kaffet. Ingen gick hem besviken den eftermiddagen. 

Lena Fix-Ehrencrona, ordförande
Linköping 7 december 2016

Höstens första föreläsning

Höstens första föreläsning på Strokeföreningen inleddes med ett besök av Ewa Söderberg och Ingrid Frohm som båda arbetar med hjälpverksamhet i Nepal. Efter stora jordbävningar och andra naturkatastrofer jobbar man med att återuppbygga sjukhus, skolor och hem för de utsatta människorna. Det var mycket intressant att få höra och se bilderna från arbetet i Tuku Nepal. Fantastiska ”eldsjälar”.

Föreningen bildades 2005 för att bidra till en hållbar och långsiktig utveckling i Nepal genom att stödja småskaliga organisationer, företag och projekt i landet.  Det de gör berättade Ewa Söderberg, ska bidra till att ge arbete och utbildning till utsatta grupper som t ex fattiga, lågkastiga eller kvinnor.

Läs gärna själva på:  www.tukinepal.org

 


Lena Fix-Ehrencrona, ordförande
5 oktober 2016

Medlemsträff

Vårdsnäs Stiftgård Vårdsnäs Stiftgård

Strokeföreningens första träff tillsammans med 35 medlemmar lunchade tillsammans på Vårdnäs Stiftsgård. En underbar dag med solsken, värme, god mat och ett glatt sällskap.
Att sitta och se ut över vattnet gav  känslan av en inre harmoni och lugn.
I kapellet, vackert belägen på kullen ovanför Stiftsgården, fick vi sedan höra Britt Bäckvall-Andersson, som arbetat som fängelsepräst, berätta om sina erfarenheter och upplevelser. Det var på många sätt intressant att få höra om de olika sätten att tolka bibeln och om hur människor som aldrig i sina tidigare liv varit troende eller satt sin fot i en kyrka kunde ändra uppfattningar om kristendom och bibeln i sin strävan efter att få ett bättre liv.
Efter föreläsningen fick alla ställa frågor och det var ett aktivt sällskap som hade många funderingar och frågor, som Britt med stor kunskap kunde besvara. Dagen kan bara enas om att den var fantastiskt trevlig.

 


Lena Fix-Ehrencrona, ordförande
6 september 2016

Visualiseringscenter C

loading...

Visualiseringscenter C i Norrköping, blev Strokeföreningens utflyktsmål för vårens sista aktivitet. 21 medlemmar for med Kålmårdsbussen och en hjälpsam och trevlig busschaufför tur och retur Linköping-Norrköping.

Det blev en spännande och givande resa med rundvandring bland människokroppens ”nerver och synapser”, 3D-film med astronauten Christer Fuglesangs resa i rymden, fika och lunch med utsikt över strömmen. Alla deltagarna var överens om att det blev en fin och trevlig avslutning av vårens sista medlemsmöte och vi kan varmt rekommendera Visualiseringscenter C . Ett digitalt science center och en mötesplats kring visualisering för forskning, näringsliv, allmänhet och skola.

 Lena Fix-Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
Björn Fagrell, Anita Thunberg, Eva Sundberg, Yvonne Jarheden, styrelsemedlemmar i Strokeföreningen
Linköping 8 juni 2016

Våren 2016

Talltita Talltita

Våren 2016 har bjudit på många fina månadsmöten tillsammans med Strokeföreningens medlemmar samt SMIL-gruppens deltagare.
Först ut på scenen var F.d. arbetsterapeuten och specialläraren Ann-Mari Sjösvärd som berättade om sitt arbete med funktionsnedsättning i Sverige och även utomlands. Hon blev hedersdoktor vid Linköpings Universitet 2005.

Årsmötet drog några stycken även om man skulle önska att flera ville närvara och göra sin röst hörd, Tropikhusets eftermiddags fika blev lite mera intressant och trevligt. SMIL har bjudit på trevliga Bingo-spel, frågesport med fika.
Nu närmar vi oss Internationella Strokedagen som i vanlig ordning alltid infinner sig på Vagnhallen, Fontänen med intressanta föreläsningar den 10 maj 2016 k. 16-19. Vi får besök av Pia Wange från ”FM-centrum” som orienterar oss om vad som är på gång rörande US, Region Östergötland.
Vi får också höra vad Ulrika Eriksson från Hagastall och Omsorg samt Smedstads Ridsportcenter har att berätta om hästburen rehabilitering.

Maria Dahlqvist Maria Dahlqvist

Sedan får vi möta vår egen” eldsjäl”, Maria Dahlqvist, som på eget initiativ gjort sina egna tillverkade armband med röda pärlor med texten AKUT, för att uppmärksamma Internationella Strokedagen. 
50% av intäkterna går till Strokeföreningen i Linköping.

Alla är hjärtligt välkomna till föreläsningar och fika till självkostnads pris.


Lena Fix-Ehrencrona, ordförande i Strokeföreningen
26 april 2016

Julfest 2015

Mattihas Beltramo Mattihas Beltramo

Strokeföreningens sedvanliga julfest för 2015, avslutades med avkopplande musik av Mathias Brandin Beltramo. Mathias är en folkkär och skönsjungande trubadur som vet hur man skall få människor att må bra. Han har även hunnit med och besöka vår SMIL-grupp på Ryttargårdskyrkan. Till min egen glädje fick jag till och med sjunga en duett med honom.

Nu har vi kommit igång med föreningens våraktiviteter och arrangemang 2016, och först ut på listan var Ann-Mari Sjösvärd, den F.d. arbetsterapeuten och specialläraren som år 2005 blev hedersdoktor vid Linköpings Universitet. Hon startade upp” Händelseriket” 1989. Verksamheten byggde hon upp på Hjulsbrohemmet i Linköping. Verksamheten var då unik i Sverige och fick stor uppmärksamhet och var till för personer med funktionsnedsättning. Det handlade om insatser både i Sverige och även utomlands. Hennes insatser och hårda arbete för de utsatta är mycket fascinerande. Idag finns flera ”Upplevelsecenter” runt om i landet som är knutna till dagcenter, skolor, sjukhus och gruppbostäder.

Kom gärna och besök våra träffar på Fontänen och ta del av trevliga möten.

Lena Fix-Ehrencrona, ordförande
Linköping 8 februari 2016

Medlemshösten

Strokeföreningens medlemsmöten hösten 2015 börjar närma sig sitt slut och vintern närmar sig med snabba steg. Besöket på  ”Äppelträdgården vid Universitetet” var uppskattat och efter guidningen avslutade vi besöket med ett Café besök. En annan intressant herre var JAS-piloten Stig Holmström som bjöd på många minnen från flyget och stämningen var på topp. Andra fina inslag under hösten tillsammans med SMIL-gruppen har varit,  när Mathias Brandin Beltramo  generöst bjöd oss på sång och musik. Vi har även sett filmen ”Trång i Kistan”,  lyssnat till Eva Sahlin som visade underbara naturfoton och mycket mera.  Sabina Thorblad berättade också om Tekniska Verken och om framtidsplaner som var mycket intressant.
Som avslutning avnjuter vi alltid hembakat bröd med kaffe.
Vi också klarat av Alla helgons dag. Och nu är det bara några veckor kvar till Strokeföreningens stora Julfest som vi firar i Vagnhallen med en stunds avkopplande musik, riktigt goda julsmörgåsar, lotteri och fina vinster samt många trevliga glada medlemmar.

Lena Fix-Ehrencrona, Ordförande
23 november 2015

Våravslutning

NaturCentrum NaturCentrum

NaturCentrum fick stå som Strokeföreningens sista aktivitetspunkt för denna säsong. Ett trettiotal medlemmar kom denna varma och sköna sommardag för att grilla korv och dricka kaffe med tårta. En glädjefull stämning spred sig över gänget och vi som jobbar med detta kunde bara konstatera att vi valde rätt plats.

Personalen var mycket hjälpsamma och en promenad i trädgården som ligger mitt i staden kan man säga är unik. Genom NaturCentrum går sedan promenadvägen ner mot Trädgårdsföreningen som i denna tid av året är fantastiskt vacker. En oförglömlig dag och ett varmt Tack till Alla som ställde upp.

Lena Fix-Ehrencrona
15 juni 2015 

Internationella STROKEdagen

Lennarth Johansson Docent och Psykolog samt författare till boken "Anhörig i nöd och Lust" Lennarth Johansson Docent och Psykolog samt författare till boken "Anhörig i nöd och Lust"

Varje år i maj uppmärksammas Internationella strokedagen över hela Sverige. I år blev Strokeföreningen i Linköping mycket uppmärksammad från media i form av intervju/reportage i Corren och Tv-reportage i 24Corren, samt LinköpingsPosten.

Vi inledde dagen med stort pådrag vid US-södra med information och spridning av AKUT-test kort, samt blodtrycksmätning till många besökares förtjusning.

Under eftermiddagen på Fontänen och Vagnhallen, gästades vi av Docent Lennarth Johansson som är både psykolog och författare bl.a till boken ”Anhörig i nöd och Lust” . Föreläsningens Tema handlade just om de anhörigas situationer. Lennarth´s föreläsning  innehöll mycket innehållsrik samt viktig information och som grundade sig på hans långa och mycket stora erfarenheter inom området. Det var mycket tänkvärt att lyssna till hans diskussioner kring ämnet "Anhörig" som idag är ett hett ämne just kring vården av drabbade anhöriga. Mängden av anhörigvård ökar snabbt när vårdplatserna minskar. Åhörarna var mycket nöjda och många ville köpa med sig boken hem.

Sedan gästades vi även av Jonas Karlsson som föreläser om hur människor som drabbas av en funktionsnedsättning även kan hitta lösningar på hur man accepterar sin situation och överlever med glädje och humor och även kan utföra arbetsuppgifter som gör att man kan leva i ett oberoende. Jonas har sin egen SHOW – Personlig Magi och trolleri ,  som han reser runt i landet och glädjer människor med sin positiva syn på livet.

Vi fick också besök av Re-Aktiva och arbetsterapeuterna Catharina Neij och Ann Lundholm som berättade om sin verksamhet och som i första hand vänder sig till de yngre drabbade med funktionsnedsättning i arbetsför ålder.

Men det är inte bara denna dag som vi arbetar för i Strokeföreningen. Vi arbetar hela året, med uppehåll över sommarmånaderna juni och juli,  med att försöka hitta alternativ till aktiviteter där vi vill få kontakt med föreningens medlemmar och även nya medlemmar, i så stor utsträckning som möjligt går, för att på detta vis kunna ge en möjlighet till dessa människor som drabbats av en stroke att inte isoleras i sina hem.

Dagen avslutades med många intressanta frågor och diskussioner och naturligtvis kaffe med AnitasThunbergs goda hembakade bröd. 
Vi i styrelsen tackar alla som ställde upp på denna Internationella Strokedag för 2015.

Lena Fix-Ehrencrona, Ordförande
Linköping 23 maj 2015

SMIL-gruppens besök på Mjellerungsgården och Tekniska Verkens museum

Bengt P vid kontrollbordet Bengt P vid kontrollbordet

SMIL-gruppens besök på Mjellerungsgården och Tekniska Verkens museum

Bengt Pettersson 86 år, anställdes på Tekniska Verken som el-montör 1951, berättade om hur grundaren Jonn O. Nilsson till "Linköpings elektriskakraft och belysningsaktiebolag"  som sedermera blev Tekniska Verken, började sin historiska bana.

"Tekniska Verken i går, i dag och i morgon". En mycket intressant och spännande resa från mitten av 1800 talet och till dags datum. 
 
Många spännande föremål fick vi se och det är häpnadsväckande hur snabbt utvecklingen har skett när det gäller våra elektriska föremål.

 

Flera trevliga månads- och SMIL-möten under våren!

Vi har haft flera trevliga Månads- och SMIL-möten under våren,  med intressanta  föreläsare och utflykter med  underhållning.

Besöket till NaturCentrum i Trädgårdsföreningen var så trevligt att vi bestämde oss för att avsluta vårens program med korvgrillning där.

Till Strokeföreningens årsmöte kom det många medlemmar och det gläder oss i styrelsen.

Sedan har det växelvis varit Filmvisning på Fontänen och Studiebesök i Pingstkyrkans nya lokaler på Cupolen, som förövrigt blev en stor överraskning för oss besökare då denna moderna kyrka även bestod av ett antal kontor och musiklokaler, besöket  av den trevlige Robert Kolff som berättade och visade bilder på kända konstnärer gladde många besökare.

Vi är många som samlas till träffarna men vi önskar att många flera vill komma och besöka våra möten då de fyller en mycket viktig funktion för många medlemmar som annars kan känna sig ensamma och isolerade.

Lena Fix-Ehrencrona
Linköping 24 april 2015

Nytt år och nya möten!

Trubaduren från Åtvidaberg Sören Dahlgren underhöll Strokeföreningens  och årets första medlemsmöte på Ryttargårdskyrkan. 

Lokalen blev fullsatt med förväntansfulla medlemmar som inte döljde sin förtjusning när Sören satte igång med sina ballader och roliga historier och berättelser. Hans "musikresa" blev från Bellman, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, samt några moderna tappningar och hela församlingen var överens om att detta var en "Himla rolig och upplyftande eftermiddag" Sören kunde verkligen med sin fantastiska sångröst fånga dessa begåvade mäns personligheter.

 

Lena 21 januari 2015

Julfesten 2014

Julfesten på Strokeföreningen i Linköping blev en riktig succé med många besökare. Sjölunds trio med Göte, Karl-Arne och Hasse inledde eftermiddagens underhållning med sång och musik och några trevliga och roliga historier. Alla sjöng och klappade med i takterna kring de blandade tonerna.

Under eftermiddagen serverades både skinkmackor och kaffe, samt glögg och pepparkakor allt medan spelemännen underhöll. Det var mycket applåder och skratt i vagnhallen och man kunde bara inse att alla var nöjda.

Som en överraskning kom Luciatåget med tärnor, stjärngossar och tomtegubben med ljus,sång och glädje. Alla jobbar på min avdelning strokeenheten avd 72 US och som förra året gick med som stödmedlemmar till strokeföreningen och i år ville hjälpa till med underhållning. Vad kan man annat vara än TACKSAM för en sådan sammanhållning. Jag är glad över att jobba med dessa arbetskamrater. 

Jag vill också passa på att tacka mina barn Thomas, Jhonas och Madelene som alltid ställer upp och hjälper mig i mitt föreningsarbete.

Till sist vill jag önska alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Vill du se några fler bilder? Klicka på denna textrad!

Lena Fix-Ehrencrona

5 december 2014

Utflykt till Brokinds rehabiliteringsträdgård

Verksamheten i Brokinds rehabiliteringsträdgård bygger på att naturen är fantastisk, den skänker ro, ger energi och sprider glädje och den finns alltid där, när vi än behöver den. Det var hit Strokeföreningens anhöriggrupp 11 personer, åkte en dag i början av september för att få energi att starta upp inför hösten. 

Brokinds rehabiliteringsträdgård erbjuder en möjlighet att komma bort från allt vad stress heter. Vi blev väl omhändertagna hela dagen av Anna Falkenberg som leder verksamheten. Vår målsättning var att få en dag med avkoppling i annan miljö och vad kan då vara bättre än att välja eklandskapet i Östergötland. 

Meningen var att ströva omkring i den helt underbara naturen och bara njuta av tillvaron men strövandet blev inte av på grund av regn mest hela tiden. När vi kom sken solen en kort stund så vi hann dricka kaffe utomhus och under tiden berättade Anna om verksamheten och sina visioner för framtiden. Idén är att detta ska vara ett komplement inom friskvård, rehabilitering av stressymtom och olika diagnoser samt hälsoarbete för olika grupper. Ledordet är ”naturens kraft är vår styrka”.

Vi diskuterade naturligtvis vår situation som anhörig men också hur detta kanske skulle kunna vara en bra del i de strokedrabbades rehabilitering. Den rehabilitering som landsting/kommun erbjuder är bra en kort tid efter insjuknandet men för våra anhöriga är det i många fall en livslång träning som behövs. Det kändes självklart när vi träffade Anna att här kunde något bra hända som stärkte individen både fysiskt och psykiskt. För henne finns inga stopp bara att svårigheter ska övervinnas på något sätt. Allt går att ordna om man tar tag i det på rätt sätt. Det måste finnas mer än ett sätt att arbeta med rehabilitering.  

Anna rekommenderade en del litteratur bl a ”Alnarpsmetoden – Trädgårdsterapi" skriven av Patrik Grahn och Åsa Ottoson 2010 och Stress och den nya ohälsan av Peter Währborg    

Dagen avslutades med en mycket god lunch och en hel del tankar som vi kan diskutera vidare vid våra träffar. Det är värdefullt att komma iväg på egen hand någon gång ibland och ta hand om sig själv eller bli omhändertagen. Vi kändes oss stärkta till både till kropp och själ efter den dagen. 

Du som är anhörig och bor i Linköping med omnejd och känner att du vill ha kontakt hör av dej till strokeföreningen och du är välkommen till våra opretentiösa träffar.

Anita Häggström
Oktober 2014 

Nu har vi gjort det igen

Tack till alla fantastiska medlemmar som kom till Vårdnäs och tillsammans kunde avnjuta en mycket uppskattad och god lunch och senare även få underhållning till kaffet av den omtyckta Sune Lindgren med ”Tage Danielssons Vänner ”.

Vi var omkring 40 st medlemmar och det är ungefär dubbelt så många sen förra året som deltog. Även om solen lyste med sin frånvaro så fanns det en mycket god stämning med som vanligt ”glimten i ögat” på alla de underbara vännerna. Vi hoppas och önskar att flera skall besöka oss och ta del av våra aktiviteter och på så sätt finna ett ställe där alla har samma värde och kan dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter. 

Vi behöver allas hjälp att finna idéer till olika aktiviteter och vad som står på just Er önskelista. Är vi många medlemmar så kan vi också ha större möjlighet att påverka verksamheten och samhället. Vi har möjlighet att ge råd och stöd, ge information i form av skrifter, böcker, filmer och medlemstidning.

Lena Fix-Ehrencrona
September 2014

Sommaren 2014

Det har stått väldigt mycket i Corren om situationen på US-Linköping med platsbrister och överbeläggningar. Kaos och irritation som växer bland vårdpersonal. Patienter som får vänta länge på Akuten etc.

Strokeenheten har i sommar klarat av att hantera situationer som ligger långt över gränserna. Duktiga medarbetare och vårdpersonal har helt klart varit avgörande. Man har grundlagt sommarsemestrarna på ett mycket professionellt sätt där man lagt scheman med ordinarie personal blandat med sommarvikarier. Trots mycket arbete och ibland tung arbetsbörda har det varit en mycket god stämning på vår avdelning 72.

Sommarvikarierna har gjort ett mycket gott intryck och bra arbete och alla har varit nöjda och belåtna bland personal/patienter. Det är vår vision att tillgodose alla våra patienters behov så bra som möjligt går.

Lena Fix-Ehrencrona 
Augusti 2014

Internationella Strokedagen 2014

Jessica Thåström Jessica Thåström
Jessica Thåström kom till Föreningshuset Fontänen på den Internationella Strokedagen och föreläste om temat ”Våga Leva” efter att ha själv drabbats av Stroke. En ung kvinna som helhjärtat delade med sig om sin livserfarenhet och Färggrann och Levande var hon verkligen. Hon avskyr att bli behandlad som en sjuk människa utan poängterade hur viktig det var att respektera henne för den hon var och som vilken människa som helst. Det hon tog upp efter föreläsningen var hur glad och tacksam hon blev när jag presenterade henne som en ung levnadsglad och inspirerande föreläsare med sin konstnärliga läggning också. (märk hennes alla färggranna tatueringar) inte som en strokedrabbad tjej!

Den här föreläsningen gav mig i alla fall en hel del att tänka på just därför att jag är en del av vårdkedjan som skall ta hand om strokedrabbade människor och då många som är i den yngre åldern- Utifrån hennes perspektiv fick man en tankeställare om hur det är att vara personen som ligger i sängen och inte kan förmedla sig varken med ord eller gester. Hur det är att inte bli förstådd och hur det kändes när andra människor skulle sköta omvårdnaden etc.etc.

Att inte förstå vad läkaren och andra professioner berättade vad som hade hänt med henne och VARFÖR hon inte uppfattade sin ena halva av kroppen, som ett exempel bland många. Att förstå att man inte längre kunde vara som förut och aldrig bli densamma var också något som hon tog upp, MEN som hon också deklarerade om att hon skulle inte förbli ett OFFER. Hon var verkligen en mycket modig och trevlig tjej som många flera borde fått chans att lyssna till och absolut den personal som närmast arbetar med Neurologpatienter.
Lena
Maj 2014